NASA назвало основні принципи міжнародної угоди щодо освоєння Місяця

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Christian Bodhi / Pixabay

Директор Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Джеймс Брайденстайн оголосив, що в американському космічному відомстві підготували основні принципи, на яких будуватимуть міжнародну угоду про освоєння Місяця. Про це йдеться на сайті NASA.

«Це зоря нової епохи дослідження космосу! Сьогодні для мене велика честь оголосити про «Угоди Артеміди», які встановлюють спільне бачення і набір принципів для всіх міжнародних партнерів, які приєднуються до повернення людини на Місяць. Ми вирушаємо разом», — заявив Брайденстайн.

До списку основних принципів пропонованої угоди входять положення про видобуток ресурсів на Місяці і ідея створення так званих зон безпеки, які повинні запобігти «шкідливому втручанню».

Крім того, угоди будуть вимагати від учасників, щоб всі види діяльності велися в мирних цілях. Країни повинні будуть відкрито і прозоро повідомляти про проведену ними політику і свої плани. Учасники дадуть зобовʼязання публікувати свої наукові дані, щоб весь світ міг отримувати вигоду від досліджень і відкриттів, які будуть здійснюватися в ході програми.

Сторони угоди також будуть прагнути використовувати доступні міжнародні стандарти і розробляти нові стандарти, якщо це буде необхідно.

NASA і країни-партнери дадуть зобовʼязання вживати всі обґрунтовані кроки для допомоги астронавтам, які опинилися в скрутному становищі.

Раніше агентство Reuters з посиланням на свої джерела повідомило, що американська адміністрація готує проєкт нової міжнародної угоди Artemis Accords про видобуток ресурсів на Місяці, до якого вони планують підключити ряд держав-партнерів.