Масове поховання норок у Данії могло забруднити ґрунтові води

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Данії могильники норок, яких екстрено знищили після виявлення у них штаму мутованого коронавірусу, могли забруднити ґрунтові води.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт Національної геологічної служби Данії та Гренландії.

Фахівці стверджують, що верхні ґрунтові води в Кельвро і Бовтрупе, можливо, вже заражені, оскільки низка поховань розташована недалеко від використовуваних водойм. Вони зазначають, що під загрозою вся Ютландія. Фахівці проводять додаткові дослідження для оцінки забруднення, включаючи буріння, і закликають владу до негайного реагування. Повний звіт вони готові дати на початку 2021 року.

За рішенням уряду, сотні норкових ферм вбили близько 17 млн тварин, але через логістичні проблеми частину норок в поспіху ховали в ямах глибиною два метри на заході Данії. У деяких місцях трупи норок почали зʼявлятися з-під землі під дією природних процесів.

Влада заявила, що хоче викопати тварин та утилізувати безпечнішим способом. Ще перед початком масового поховання влада запевняла, що небезпеки для навколишнього середовища не буде. При цьому жителі протестували, кажучи про ризик для здоровʼя людей.