На півночі Данії вводять локдаун через мутацію коронавірусу, повʼязану із норковими фермами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уряд Данії ухвалив рішення про введення особливих обмежень (ізоляції) в семи муніципалітетах Північної Ютландії через мутацію коронавірусу, виявлену у норок, яка поширюється на людей.

Про це пише BBC.

Обмеження торкнуться більш ніж 280 тисяч осіб, у тому числі жителів найбільшого міста регіону Ольборг. Зокрема, будуть закриті бари, ресторани, всі ТРЦ, спорткомплекси і школи. Робота громадського транспорту буде сильно обмежена. Міжміські автобуси і потяги не зупинятимуться в Північній Ютландії. Заходи почнуть діяти з 6 листопада до 3 грудня.

Громадянам рекомендовано не залишати райони, щоб стримати поширення коронавірусу. Влада заявила, що мутація може поставити під загрозу ефективність будь-якої майбутньої вакцини.

Данія вже оголосила, що забʼє близько 17 млн норок на 1 080 фермах, незважаючи на економічні втрати — країна найбільший в світі експортер хутра норки.

За останніми даними, штам мутованого коронавірусу виявлений у 12 людей (11 у Північній Ютландії, одна — на острові Зеландія) і на пʼяти норкових фермах.

  • У Данії за час пандемії COVID-19 виявили у майже 52 тисяч інфікованих громадян. Померли 733 людини. Зростання добового приросту в країні почалося в кінці вересня. Рекорд зафіксували 3 листопада — захворіли 1 353 людини. Уряд Данії в повному складі пішов на самоізоляцію.
  • У квітні стало відомо, що коронавірус виявили у норок на двох фермах у нідерландській провінції Північний Брабант. У тварин спостерігали симптоми COVID-19, зокрема, проблеми з диханням, а також зростання смертності. У травні від норки заразився фермер.
  • У липні в Іспанії було знищено майже 100 тисяч норок, після того як випадки захворювання були виявлені на фермі в провінції Арагон.