На данських фермах убили всіх заражених коронавірусом норок. Міністр сільського господарства подав у відставку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
На данських фермах убили всіх заражених коронавірусом норок. Міністр сільського господарства подав у відставку

Flickr / Jo-Anne McArthur

На понад 280 данських норкових фермах убили всіх заражених коронавірусом тварин. Ще на 25 фермах норки перебувають під підозрою на зараження.

Про це повідомило Управління ветеринарії та харчових продуктів Данії у Twitter.

Водночас міністр сільського господарства Могенс Єнсен повідомив, що йде у відставку через скандал навколо норок.

«Сьогодні я повідомив прем’єр-міністру, що хочу піти з уряду», — зазначив він.

Опозиція ж закликає слідом за ним подати у відставку і прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен. Політики вважають, що вона теж має відповісти за ситуацію з норками в країні.

  • У квітні 2020 року у норок почали виявляти мутовану форму коронавірусу. У тварин спостерігалися проблеми з диханням і також підвищена смертність. Першими про хворих тварин заявили Данія та Іспанія, згодом ВООЗ повідомила про випадки зараження норок в Італії, Нідерландах, США та Швеції. Норки при цьому заражали людей.
  • Мутований від норок коронавірус значно знижував здатність людей виробляти антитіла, що потенційно могло сповільнити створення вакцини.
  • Данія вирішила вбити 17 млн норок на 1 080 фермах, а Іспанія вже знищила 100 тисяч тварин. Данія також ввела локдаун на півночі країни, де розташовані ферми.
  • Водночас данські фермери виступили проти такого рішення. Там зазначили, що дії уряду є незаконними, а вбивство норок знищить бізнес багатьох із них.