Коронавірус у норок, окрім Данії, виявили вже в пʼяти країнах — ВООЗ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Коронавірус у норок, окрім Данії, виявили вже в пʼяти країнах — ВООЗ

skeeze / Pixabay

Випадки коронавірусу на фермах із розведення норок виявили вже у шести країнах світу.

Про це повідомили у Всесвітній організації з охорони здоровʼя (ВООЗ).

«Шість країн, а саме Данія, Нідерланди, Іспанія, Швеція, Італія та Сполучені Штати Америки, повідомили про SARS-CoV-2 у вирощуваних норок», — йдеться у повідомленні.

За даними ВООЗ, тварини були заражені після контакту з інфікованими людьми.

Також зазначається, що норки можуть діяти як резервуар для SARS-CoV-2, передаючи вірус між тваринами, і можуть передавати вірус людині.

Окрім цього, з вірусом можуть відбуватися генетичні модифікації, внаслідок чого утворюватимуться унікальні комбінації мутацій.

«Цей варіант, названий варіантом «кластера 5», мав комбінацію мутацій або змін, які раніше не спостерігалися. Він має помірно знижену чутливість до нейтралізуючих антитіл», — вважають у ВООЗ.

Наразі для вивчення цього питання потрібні передові лабораторні дослідження.

  • У квітні стало відомо, що коронавірус виявили у норок на двох фермах у нідерландській провінції Північний Брабант. У тварин спостерігали симптоми COVID-19, зокрема, проблеми з диханням, а також зростання смертності. У травні від норки заразився фермер.
  • У липні в Іспанії було знищено майже 100 тисяч норок, після того як випадки захворювання виявили на фермі в провінції Арагон. Подібне відбулося й у Нідерландах.
  • У Данії вирішили вбити понад мільйон норок, оскільки серед них виявлено випадки зараження коронавірусом.
  • Згодом уряд Данії ухвалив рішення про введення особливих обмежень (ізоляції) в семи муніципалітетах Північної Ютландії через мутацію коронавірусу, виявлену у норок, яка поширюється на людей.