У Молдові Конституційний суд призупинив дію закону, яким скоротили повноваження президента Санду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Молдові Конституційний суд призупинив дію закону, яким скоротили повноваження президента Санду

Синиця Олександр / УНІАН

Конституційний суд Молдови призупинив дію поправок до закону про спецслужбу країни — Службу інформації та безпеки. Ці правки передбачали передачу контролю над службою депутатам, тим самим вивівши її з-під контролю президента. КС призупинив дію поправок до остаточного рішення, повідомляє Newsmaker.

«Дію поправок необхідно призупинити, щоб уникнути шкоди та негативних наслідків для конституційного рішення», — йдеться в рішенні суду.

КС розглядає справу за зверненням депутата від партії новообраного президента Майї Санду — «Дія та солідарність». У політсилі наголосили, що ухвалені парламентом поправки суперечать Конституції.

Зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила головного опонента Санду та її попередника Ігоря Додона — Партія соціалістів. Санду після перемоги на виборах заявляла про наміри провести дострокові парламентські вибори.

Минулого тижня, крім проєкту про спецслужбу країни, депутати проголосували у першому читанні за проєкт про статус російської мови. Додон одразу ж заявив, що хоче встигнути підписати цей закон до інавгурації Санду, яка заступить на посаду на початку 2021 року.

  • Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».