У Молдові депутати скоротили повноваження президента Санду і забрали під свій контроль спецслужбу. На це відреагували протестами

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Парламент Молдови схвалив законопроєкт про передачу депутатам контролю над спецслужбою країни — Службою інформації і безпеки, тим самим вивівши її з-під контролю президента. Керівника служби теж призначатимуть депутати. Про це повідомляє Newsmaker.

Проєкт ухвалили без обговорення. Його підтримала коаліція депутатів від Партії соціалістів, партії «Шор» і платформи Pentru Moldova. Голосування за документ супроводжувався протестами під стінами парламенту. Їх організувала партія обраного президента Майї Санду «Дія та солідарність».

Санду назвала законопроєкт спробою захоплення влади. «Правляча більшість хоче урізати ті повноваження, які дозволили б мені почати наводити порядок в країні. Так вони хочуть скасувати результати виборів», — заявила Санду.

Депутати опозиційної партії «Платформа гідності і правди» звернулися у Конституційний суд з вимогою анулювати результати голосування.

Зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила головного опонента Санду, її попередника Ігоря Додона — Партія соціалістів. Санду після перемоги на виборах заявляла про наміри провести дострокові парламентські вибори. Вона наголошувала, що чинних депутатів обирали ще за олігарха-втікача Володимира Плахотнюка.

  • Майя Санду обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.
  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з Додоном усунула від впливу олігарха Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою Партії соціалістів Санду усунули з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.