Президент Молдови Додон хоче встигнути до інавгурації Санду підписати закон про статус російської мови

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Молдови Додон хоче встигнути до інавгурації Санду підписати закон про статус російської мови

Facebook / Igor Dodon

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що сподівається встигнути до інавгурації новообраного президента Майї Санду, яка заступить на посаду на початку 2021 року, підписати закон «Про підвищення статусу російської мови».

Про це він сказав в інтерв’ю російському телеканалу, його слова наводить ТАСС.

Додон заявив, що для нього «принципово важливо», щоб цей законопроєкт був прийнятий у другому читанні — до приходу до влади опозиціонерки Санду. «Для того, щоб я ці закони підписав. Мені здається, що наступний президент ці закони не підпише», — сказав Додон.

За його словами, в Молдові щонайменше одну третину населення становлять російськомовні.

Також Додон сподівається, що Молдова найближчим часом отримає російську вакцину від коронавірусу.

Нагадаємо, 3 грудня парламент Молдови в першому читанні ухвалив законопроєкти про функціонування мов і про скасування закону про заборону «російської пропаганди». Законопроєкт про функціонування мов закріплює за російською статус мови міжнаціонального спілкування.

У той день депутати також ухвалили проєкт про передачу депутатам контролю над спецслужбою країни — Службою інформації та безпеки, тим самим вивівши її з-під контролю президента. Голосування супроводжувалося протестами під парламентом.

Зараз у парламенті найбільшою фракцією є політсила Додона — Партія соціалістів. Санду після перемоги на виборах заявляла про наміри провести дострокові парламентські вибори.

  • Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що з її попередником Додоном був «значно конструктивніший» діалог.