Парламент Молдови зробив крок до особливого статусу російської мови та скасування заборони на російські телеканали

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Парламент Молдови зробив крок до особливого статусу російської мови та скасування заборони на російські телеканали

Pixabay

Парламент Молдови в першому читанні ухвалив законопроєкти про функціонування мов і про скасування закону щодо заборони «російської пропаганди».

Про це повідомляє російський Интерфакс.

Вони були ухвалені більшістю голосів депутатів від правлячої Партії соціалістів і фракції «Шор» — 51 депутат зі 101. Проти виступила опозиція та обраний президент Майя Санду.

Законопроєкт про функціонування мов закріплює за російською статус мови міжнаціонального спілкування.

Члени парламенту також ухвалили в першому читанні скасування закону про заборону іноземної пропаганди. Закон, який набув чинності в лютому 2018 року, забороняв ретрансляцію на території країни інформаційних, інформаційно-аналітичних і військових програм з країн, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, зокрема з Росії.

  • Парламент Молдови ухвалив законопроєкт про передачу депутатам контролю над спецслужбою країни — Службою інформації та безпеки, тим самим вивівши її з-під контролю президента. Керівника служби призначатимуть депутати.
  • Майя Санду на останніх президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.