Журналісти знайшли серед білоруських співробітників ОМОНу колишніх бійців «Беркута». Тепер вони розганяють протести у Мінську

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Журналісти знайшли серед білоруських співробітників ОМОНу колишніх бійців «Беркута». Тепер вони розганяють протести у Мінську

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Серед білоруських ОМОНівців, які беруть участь в розгонах протестів у Мінську, журналісти ідентифікували колишніх співробітників українського спецпідрозділу «Беркут», які жорстко розганяли учасників Революції гідності. Після Майдану багато хто з них утік від слідства — одних помітили в окупованому Криму, інших — у Росії, а ще декілька опинилися серед співробітників білоруських спецпідрозділів. Про це пише «Настоящее время».

Під час розгону акції 15 липня у центрі Мінська ідентифікували колишнього українського «беркутівця» Сергія Панасенка у формі білоруського ОМОНу. У 2017 році, під час попередніх протестних подій у Білорусі, Панасенко теж був фігурантом журналістського розслідування. InformNapalm тоді стверджувало, що білоруська сторона взяла на службу ексспівробітників «Беркута».

Про їх участь у цьогорічних білоруських подіях раніше писала білоруська служба «Радіо Свобода», а зараз нові докази оприлюднили в матеріалі білоруського видання «Новы час». Тут теж фігурує прізвище Панасенка, але вже не громадянина України, а як громадянина Білорусі.

Ще один фігурант розслідування — колишній «беркутівець» Сергій Гавриляк. Але журналістам вдалося отримати докази його участі як співробітника білоруського ОМОНу тільки в подіях 2017 року. На нинішніх протестах він помічений не був.

Інший фігурант — Анатолій Примак, який виїхав з України після перемоги Майдану. Вдалося знайти його фото зі змагань з рукопашного бою серед співробітників міліції, що проходили в Мінську в січні 2017 року. Тоді білоруське держЗМІ писало про нього як про співробітника мінського ОМОНу. Навесні цього року його імʼя також було помічено в справі Центрального райсуду Мінська. Примак був викликаний в якості свідка у справі білоруського активіста, але на засідання не зʼявився нібито через хворобу.

Через ЗМІ ідентифікували ще одного колишнього «беркутівця» — Дмитра Анцупова. 26 жовтня зʼявилася інформація про те, що Анцупов є інспектором відділу спеціальної підготовки ОМОН у Мінську.

Журналісти повідомляють, що звернулися до української прокуратури і там їм пообіцяли перевірити прізвища помічених у білоруських протестах колишніх «беркутівців» і дати відповідь, чи перебувають ті в розшуку і чи фігурують у матеріалах розслідувань.