У Білорусі пройшов «Марш проти фашизму». Силовики застосовували шумові гранати і затримали понад 160 осіб

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У містах Білорусі пройшли вже традиційні недільні акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка. Основна акція пройшла в Мінську — люди вийшли на «Марш проти фашизму», вимагаючи відставки Лукашенка і припинення насильства з боку силовиків.

Як повідомляють TUT.BY, Onliner і «Белсат», у Мінську в центр міста силовики стягнули техніку і водомети ще вранці о 9:00 — до початку маршу. Пропускну здатність мобільного інтернету знизили, а 11 станцій метро тимчасово закрили (станом на 16:00 робота метро повністю відновили).

Цього разу в Мінську протести були точковими — групи людей збиралися в різних районах столиці, не тільки в центрі. Люди скандували «Трибунал!» і «Дивись у вікно, а не в телевізор!». Силовики почали вибіркові затримання вже о 13:00. У деяких випадках люди відбивали затриманих, а силовики, у свою чергу, погрожували дробовиками.

В районі метро «Камʼяна гірка» силовики кинули у натовп кілька світлошумових гранат. Про постраждалих не повідомляється.

За даними правозахисного центру «Весна», всього силовики затримали 166 осіб. Більше 120 затримань було в Мінську, також на акціях затримували в Боровлянах, Бресті, Ляховичах, Новополоцьку, Пінську і в інших містах. Точкові затримання проводяться і зараз.

Пізніше, кількість затриманих зросла до 280.