Заступник глави Офісу президента Татаров заявив, що Ситник має піти з посади глави НАБУ. В ОП наголосили — це не позиція Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Заступник глави Офісу президента Татаров заявив, що Ситник має піти з посади глави НАБУ. В ОП наголосили — це не позиція Зеленського

Гонтар Владимир / УНИАН

В Офісі президента наголосили, що заява заступника глави ОП Олега Татарова про діяльність Національного антикорупційного бюро (НАБУ) є його особистою думкою та не відображає офіційної позиції глави держави.

У відомстві наголосили, що визнання неконституційними окремих положень закону про НАБУ хоч і створювало загрозу для роботи цього органу, але не змогло зруйнувати легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора. В ОП наголосили, що найближчим часом цей закон буде вдосконалено для його повної відповідності Конституції.

У заяві ОП також наводять і коментар Татарова, який запевняє, що повністю підтримує вектор президента на співпрацю з міжнародними партнерами для зміцнення незалежності всіх антикорупційних органів.

«Учора [28 листопада] я висловив свою особисту думку, яка жодним чином не впливає на мою підтримку всіх законодавчих ініціатив президента щодо зміцнення незалежності всіх антикорупційних органів», — сказав Татаров.

Про що йдеться?

28 листопада заступник глави Офісу президента Олег Татаров у інтерв’ю виданню «Закон і бізнес», коментуючи законопроєкт щодо НАБУ, заявив, що директор цього відомства Артем Ситник «не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і має піти».

Також, на його думку, «зовнішні джерела впливу» ведуть боротьбу за те, щоб залишити Ситника на посаді, а саме НАБУ — «не українська історія».

«НАБУ — це не українська історія, яка, на жаль, перебуває за межами нашої країни. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але корінням проблем в антикорупційній політиці держави є саме Ситник», — заявив Татаров. Він вважає, що у відомстві повинні провести новий конкурс на директора.

Нагадаємо, уряд підготував зміни до закону про НАБУ, в якому пропонує дозволити Раді звільняти директора відомства. Раніше його міг усунути тільки президент і на певних підставах.

  • Президент Володимир Зеленський призначив Олега Татарова на посаду заступника голови ОП 5 серпня цього року. Під час Майдану Татаров працював на посаді начальника Головного слідчого управління МВС і переконував ЗМІ та дипломатів у тому, що мітингувальники стріляють самі в себе.
  • Татаров також був адвокатом нардепа від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського, захищав колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.
  • Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров у МВС Захарченка був просто «клерком» і лише «озвучував» позицію відомства.