Степанов поскаржився, що реформи попередників загрожували колапсом при 3 тис. випадків коронавірусу. Супрун назвала його «тупим»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Колишня очільниця Міністерства охорони здоровʼя Уляна Супрун назвала чинне керівництво МОЗ «брехливим і тупим».

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Коли під час пандемії сферою охорони здоров’я керують неспроможні люди — це велика загроза. Коли ж ці неспроможні ще й наглі, брехливі та тупі — це катастрофа. Не розумію, як людина, яка досі не налагодила систему тестування і відстеження контактів на належному рівні, може щось мямлити про «колапс при 3-х тисячах випадків». Це, напевно, новий мем, бо старі про «50 тисяч лікарів втратять роботу» і «ми чемпіони у боротьбі з COVID-19» уже не працюють», — заявила Супрун.

Так вона відреагувала на критику міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо медичної реформи, яку проводила.

«Те, що він і його друзі-регіонали називають «реформою Супрун», не було ні ним, ні кимось до нього скасоване. Абсолютно бездарно імплементовано на рівні спеціалізованої допомоги — так. Знівельовано на рівні первинної медичної допомоги — так. Але зупинено — ні», — наголосила Супрун.

Також ексголова МОЗ зазначила, що трансформація системи охорони здоров’я базувалася на британській моделі.

«Совок у костюмі її не обирав. Як і не обирав жодну іншу, бо навряд чи розуміє відмінності, чи більше того має якесь бачення, крім набору популістичних гасел. Але хтось написав йому про британську модель і зробив правильно, бо це правильний варіант для України», — додала вона.

Окрім цього Супрун спрогнозувала, що ситуація ставатиме лише гіршою, заяви міністра — «ще безглуздішими, а полювання на відьом — ще актуальнішим».

«Сьогодні в Україні «здоровий глузд» оголошено в розшук. Тож, якщо іноді, слухаючи чи читаючи заяви наших топпосадовців, вам здаватиметься, що вас мають за ідіотів, — не сумнівайтесь, так, найімовірніше, і є», — резюмувала вона.

Про що йдеться?

Напередодні міністр охорони здоровʼя Максим Степанов у програмі «Зе Інтервʼюер» розкритикував медичну реформу, яку проводила колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун. На його думку, вона призвела б до тяжких наслідків.

«У світі існує чотири типи систем охорони здоровʼя. Дві державні — система Семашка і система Великої Британії (так звана система Беверіджа), соціальне страхування Німеччини і страхування в Америці. Інших систем немає, все решта — модифікації. Ми взяли за основу систему Великої Британії, а потім вже почався процес імплементації цієї системи. Якби вони ще поімплементували пару років, то нам би «каюк» прийшов із ковідом десь на 2—3 тисячах хворих. Це я вам даю гарантію. Слава богу, що так сталося», — додав Степанов.

Також міністр назвав свою «велику відмінність» від тих «людей, які спробували невдало імплементувати реформу системи охорони здоров’я».

«Я люблю людей, а вони — ні», — заявив він.