Мінкультури пропонує ввести локдаун на новорічні свята і зустріти їх онлайн. У «Слузі народу» не виключають цей варіант

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр культури Олександр Ткаченко запропонував ввести двотижневий локдаун, прив’язаний до новорічних свят, і відмовитися на Різдво і Новий рік від масових заходів. Про це він повідомив у Telegram.

Глава відомства нагадав, що цими вихідними буде останній «карантин вихідного дня», який уряд ввів до 30 листопада. Водночас він наголошує, що ситуація надалі має бути прогнозованою і українці повинні заздалегідь знати, чого їм очікувати.

«Моя особиста думка — краще прогнозований локдаун, ніж тривала невизначеність. Тому я пропонував би, по-перше, запланувати двотижневий локдаун, прив’язаний до новорічних свят. Безумовно, уряд має допомогти всім, хто фінансово потерпає через безробіття. А, по-друге, відмовитися на Різдво і Новий рік від масових заходів і зустріти свята в режимі онлайн, наприклад у Zoom», — написав Ткаченко.

Народна депутатка «Слуги народу» Олена Мошенець в ефірі ZIK заявила, що не виключено, що у країні можуть запровадити повний локдаун. Також розглядають інші варіанти: повернутися до адаптивного карантину або продовжити карантин вихідного дня до середини грудня. Усе залежить від ситуації з кількістю хворих на коронавірус.

«Якщо ситуація не покращиться і навіть погіршиться, то розглядаються різні варіанти локдауну. Перший варіант — це може бути на першу половину грудня на певний час, щоб до свят знизити це навантаження. Другий варіант, який теж дуже активно обговорюється, — це можливість повного локдауну якраз з другої половини грудня — на усі ці свята», – розповіла Мошенець.

Її колега по фракції, представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан розповів, що уряд може ввести повний локдаун, якщо інші заходи не допоможуть зупинити зростання захворюваності.

«Повний локдаун може бути доречний як крайня опція, якщо кількість хворих досягне такого рівня, з яким не зможе впоратися система охорони здоровʼя. Постійно ці цифри називаються. Остання, яку озвучив міністр охорони здоровʼя, — це 30 тисяч. Хоча це, на мою думку, дуже високий показник захворюваності», — сказав Мокан в ефірі каналу «Україна 24».

Радник глави Офісу президента Тимофій Милованов заявив в ефірі ICTV, що на різдвяні свята потрібно посилити карантинні обмеження. Але перед цим, вважає, українців треба забезпечити фінансовою підтримкою.

Водночас радник президента Олег Устенко не виключає можливість введення локдауну у разі різкого зростання захворюваності COVID-19. За його словами, чіткої прогнозованості того, буде введений локдаун чи ні — поки нема.

  • 11 листопада в Україні ввели карантин вихідного дня. Країна відійшла від адаптивного карантину — у всіх містах діють обмеження «помаранчевої» зони. У вихідні, згідно з розпорядженням Кабміну, можуть працювати тільки аптеки, продуктові магазини, СТО, заправки, пошта і транспорт.
  • 17 листопада премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що тритижневий локдаун можуть запровадити, якщо кількість хворих на добу сягне 20 тисяч.