Шмигаль пояснив у Раді логіку карантину вихідного дня і попередив, що інакше за добу буде 20 тисяч хворих

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Шмигаль пояснив у Раді логіку карантину вихідного дня і попередив, що інакше за добу буде 20 тисяч хворих

УНІАН

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив причини запровадження карантину вихідного дня і попередив, що в разі його недотримання добова кількість хворих в Україні може перетнути позначку у 20 тисяч вже через три тижні. Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді.

«Останніми днями ми почули багато критики, що уряд вважає, нібито вірус розповсюджується тільки у вихідні, і що не можна закривати ресторани, коли працює метро. […] Якщо ми зменшимо соціальні контакти людей хоча б у вихідні, то зможемо частково розірвати ланцюг захворюваності», — наголосив глав уряду.

Шмигаль зазначив, що карантин вихідного дня не є українським ноу-хау, а як його успішні приклади навів Туреччину та Ізраїль. Він також навів дані Ради нацбезпеки та оборони: цими вихідними активність громадян у великих містах знизилася у суботу майже на 19% і в неділю на 27%. За його словами, це було найменше пересування людей з весни, коли діяв жорсткий локдаун.

Прем’єр стверджує, що результат карантину вихідного дня за умови його дотримання по всій країні буде видно вже за два тижні.

При цьому він наголосив, що якщо не вжити заходів зараз, то вже за місяць у лікарнях можуть закінчитися ліжка для хворих на коронавірус, хоча їхню кількість збільшили вдвічі, а число хворих зросте до 20 тисяч на добу. Тоді, наголосив Шмигаль, доведеться ввести локдаун на три тижні.

Він навів як приклад країни Європи, де вже ввели локдаун і комендатські години, але запровадження таких обмежень в Україні завдасть удару економіці. Шмигаль також закликав роботодавців за можливості перевести співробітників на віддалену роботу.

  • 16 листопада у Верховній Раді зареєстрували постанову про скасування карантину вихідного дня. Ініціювали проєкт представники кількох фракцій.
  • Окружний адміністративний суд Києва отримав три позови про скасування карантину вихідного дня.
  • Через порушення карантину вихідного дня 14 та 15 листопада поліція закрила понад 2 400 закладів, склала майже 2 тисячі адмінпротоколів і відкрила девʼять кримінальних проваджень.