РНБО відзвітувала про зниження активності українців через карантин вихідного дня. Зеленський вважає обмеження «правильним кроком»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
РНБО відзвітувала про зниження активності українців через карантин вихідного дня. Зеленський вважає обмеження «правильним кроком»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Раді національної безпеки та оборони заявили, що завдяки карантину вихідного дня значно зменшилася активність українців, зокрема у великих містах з населенням понад 100 тисяч – у неділю знизилася майже на третину. Президент Володимир Зеленський називає ці обмеження «правильним кроком».

Про це йшлося на селекторній нараді, повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Вважаю, що Україна зробила правильний крок. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що вихідними фіксують найбільшу кількість нових випадків зараження. Зменшення контактів між людьми — це порятунок життів», — сказав Зеленський.

Водночас він наголосив на необхідності відновити та вдосконалити програми економічної допомоги бізнесу та людям, які втратили роботу.

В уряді стверджують, що вже почали підготовку «додаткових заходів». «Ми відновлюємо підтримку для малих підприємців з дітьми, програму з часткового безробіття, коли компенсується частина зарплати робітника. Також будуть діяти «кредитні канікули» для бізнесу в рамках програми «5-7-9», визнання карантину вихідного дня форс-мажором, що допоможе бізнесу в питанні оренди», — розповів премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відзвітував, що на вихідних практично всі великі мережі торговельних центрів, магазинів непродовольчих товарів та розважальних закладів були зачиненими. Але в окремих областях виникали складні ситуації з продовольчими ринками.

  • 16 листопада у Верховній Раді зареєстрували постанову про скасування карантину вихідного дня. Ініціаторами проєкту стали представники кількох фракцій.
  • Через порушення карантину вихідного дня 14 та 15 листопада поліція закрила понад 2 400 закладів, а також склала майже 2 тисячі адмінпротоколів і відкрила девʼять кримінальних проваджень.
  • В Україні з 14 листопада запровадили карантин вихідного дня. Попередньо він триватиме до 30 листопада, але його можуть продовжити. У вихідні, згідно з розпорядженням Кабміну, можуть працювати тільки аптеки, продуктові магазини, СТО, заправки, пошта і транспорт.