У Раді зареєстрували постанову про скасування карантину вихідного дня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Раді зареєстрували постанову про скасування карантину вихідного дня

Струмковський Володимир / УНІАН

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про скасування карантину вихідного дня. Про це повідомила тимчасова виконувачка обовʼязків голови Верховної Ради, віцеспікер Олена Кондратюк на засіданні погоджувальної ради.

«Українські підприємства і громадяни мають бути впевненими, що уряд діє в їхніх інтересах. Насамперед це нерозуміння та несприйняття так званого карантину вихідного дня, який був запроваджений урядом без консультації з парламентом та громадянами, без якогось наукового підтвердження. Не може бути таких рішень, які здійснюють преференції одним, але знищують малий і середній бізнес», — заявила Кондратюк.

На сайті Ради вже оприлюднений текст постанови № 4381. Кабміну рекомендують протягом трьох днів з дня набрання чинності постанови переглянути обмеження карантину вихідного дня. Зокрема, радять помʼякшити заборони на роботу ресторанів та барів, торгово-розважальних центрів, спортзалів та басейнів, закладів культури та проведення масових заходів.

Ініціаторами проєкту стали Олена Кондратюк, представники «Слуги народу» Олександр Корнієнко та Давид Арахамія, нардеп «Голосу» Ярослав Железняк, нардеп від «Опозиційної платформи ㅡ За життя» Юрій Бойко та нардеп «Європейської солідарності» Ірина Геращенко.

  • В Україні з 14 листопада запровадили карантин вихідного дня. Попередньо він триватиме до 30 листопада, але його можуть продовжити. У вихідні, згідно з розпорядженням Кабміну, можуть працювати тільки аптеки, продуктові магазини, СТО, заправки, пошта і транспорт.
  • Влада низки міст вирішила не дотримуватися карантину вихідного дня. Зокрема, у Львові, Тернополі, Одесі, Миколаєві, Черкасах, Мукачевому, Словʼянську та Краматорську. А в Луцьку міськрада готує позов проти Кабміну щодо скасування запровадженого карантину вихідного дня.
  • За першу добу карантину вихідного дня в Україні поліцейські розпочали дев’ять кримінальних проваджень та склали 990 адмінпротоколів. Найбільше порушень зафіксували у Львівській (390), Дніпропетровській (209), Черкаській (128) областях, а також у самому Києві (121).