В Україні запровадили карантин вихідного дня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні запровадили карантин вихідного дня

Мусієнко Владислав / УНІАН

Із 14 до 30 листопада в Україні запровадять карантин вихідного дня. Нові обмеження діятимуть з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

У вихідні дні працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки і громадський транспорт. Ресторанам у вихідні можна буде працювати на винос, а ТРЦ закриють і розважальні центри.

«У нас COVID розвивається ураганними темпами – я не утрирую, я говорю як воно є. Сьогодні на ранок у нас в лікарнях перебуває 28 тисяч 514 хворих на COVID-19. З точки зору епідеміології для нас найкращий шлях – запровадження локдауну на три тижні. Але, опираючись на розрахунки міністерства економіки, міністерства фінансів, ми не в змозі витримати повний локдаун. Тому ми знаходимо виходи, знаходимо баланс з точки зору збереження здоров’я», — зазначив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, які працюють у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Уряд заявив, що готовий підставити плече, щоб підтримати підприємців під час карантину вихідного дня:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покривати держава);
  • продовження програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Ідеться про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.