У Росії оприлюднили дані про «надлишкову смертність»: порівняно з минулими роками померло на 120 тисяч осіб більше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії оприлюднили дані про «надлишкову смертність»: порівняно з минулими роками померло на 120 тисяч осіб більше

Міноборони РФ

Офіційна статистика смертності від коронавірусу в Росії в рази розходиться з показником надлишкової смертності. За даними російського видання «Медіазона», з квітня по жовтень в країні померли на 120 тисяч людей більше, ніж в середньому за цей період за останні п’ять років. Тоді як оперативний штаб офіційно нарахував за цей період 28,2 тисячі померлих від коронавірусу.

З квітня по вересень 2020 року, за які є повні дані Росстату, надлишкова смертність в країні склала 106 тисяч осіб. Сам Росстат вважає, що від коронавірусу за цей період померли 55,6 тисячі осіб, а оперативний штаб в той же час повідомляв про 20,7 тисячі смертей.

Демограф Олексій Ракша пояснює, що не всі надлишкові смерті відносяться до коронавірусних. За його словами, вони можуть бути повʼязані, наприклад, із перевантаженістю системи охорони здоровʼя.

«Зайняті термінові служби — у когось інфаркт, у когось ще щось. Відкладаються планові операції. Різні можуть бути речі, але, з досвіду розвинених країн, COVID-19 становить в надлишковій смертності від 55% до 110%. В середньому — 80%», — розповів демограф.

За даними «Медіазони», найважчим місяцем за весь час пандемії був липень, тоді загальна смертність в Росії зросла майже на 21% порівняно з середніми показниками липня в попередні роки.

Нагадаємо, раніше видання Meduza писало, що у Росії маніпулюють зі статистикою жертв коронавірусу. В офіційні списки померлих від COVID-19 потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме коронавірус. Якщо смерть хворого з COVID-19 викликана ускладненнями хронічних захворювань, у посмертному діагнозі головною причиною смерті можуть назвати саме їх.