Meduza: У Росії маніпулюють зі статистикою жертв коронавірусу. У списки вносять не всіх, кого лікували від інфекції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Росія за кількістю інфікованих коронавірусом посідає друге місце у світі з 252 245 хворими станом на 14 травня, при цьому кількість смертей становить 2 305. Низьку летальність від коронавірусу у Росії пояснюють методикою обліку смертей, яка дозволяє приховувати дані, щоб «прикрасити» статистику в регіонах. Про це пише видання Meduza.

Віцепремʼєр Росії Тетяна Голікова заявила, що рівень летальності від коронавірусу в Росії в 7,4 разу нижчий за світовий. Там на кожні 100 зареєстрованих випадків припадає менше одного померлого, а в інших країнах Європи, що стали епіцентрами епідемії — від півтора до 16.

Джерела видання в мерії Москви наголошують про особливу педантичність російських патологоанатомів, які, на відміну від колег на Заході, зобовʼязані робити розтин кожного хворого і «вміють розрізняти» смерть «від COVID-19» і смерть «з COVID-19».

В Росії до офіційних списків померлих від коронавірусу потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме COVID-19.

«Потім патологанатом вибирає між смертю «від COVID-19» і смертю «з COVID-19 », — розповідає заступник завідувача Міжнародної лабораторії досліджень населення і здоровʼя Сергій Тімонін.

Якщо смерть хворого з COVID-19 викликана ускладненнями його хронічних захворювань, у посмертному діагнозі головною причиною смерті можуть назвати саме їх, пояснює демограф.

«У США, Італії і Великобританії до COVID відносили всі ті смерті, коли коронавірус був лабораторно підтверджений або клінічно діагностований», — додає Тімонін.

У підсумку в статистику потрапляє не більше третини від загального числа померлих з коронавірусом хворих. Більш повні дані бачать медичні чиновники, стверджують співрозмовники видання, знайомі з роботою державного реєстру, куди стікається вся статистична інформація з лікарень.

Тому головною проблемою можуть виявитися не методи підрахунку, а те, що інструкції сприяють свідомому приховуванню смертей від COVID-19 на місцях, зазначає видання.

  • За даними Університету Гопкінса, у Великій Британії, яка посідає третє місце у світі, від коронавірусу померли 33 264 людей. А у Іспанії, яка на четвертому місці, — зафіксували 27 104 смертей.