Reuters: Справжня смертність від коронавірусу в Росії втричі вища за офіційну

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Справжня смертність від коронавірусу в Росії втричі вища за офіційну

Tom Grimbert / Unsplash

Надлишкова смертність у Росії, зареєстрована державною статистикою з травня по липень, більш ніж втричі перевищила офіційні дані про смертність від коронавірусу. Така різниця ставить під сумнів коректність підрахунку смертей від інфекції в країні.

Про це повідомляє Reuters.

Росія посідає четверте місце в світі за кількістю випадків коронавірусу, проте показники смертності відносно низькі. Наразі у країні зареєстровано 1,07 млн підтверджених заражень і 18,7 тис. померлих.

Москва переконує, що в Росії причина смерті визначається більш точно, ніж в інших країнах. За офіційною інформацією, у померлих із коронавірусом причина смерті полягає в інших захворюваннях, що були до зараження.

За даними Оперативного штабу з попередження ввозу та поширення коронавірусу смертність від інфекції в Росії «значно нижча, ніж у низці інших країн».

Проте дані Росстату за 4 вересня говорять про те, що на піку спалаху пандемії в травні-липні було зафіксовано 50,8 тис. надлишкових смертей. Це більш ніж утричі перевищує офіційні дані, за якими від нового вірусу в цей час померли 15,9 тис. осіб.

Демограф Олексій Ракша, який працював у Росстаті до літа цього року, заявив, що стрибок смертності ілюструє реальну смертність від коронавірусу, тоді як влада повідомляє лише про частину цих смертей. На його переконання, смертність у Росії не відрізняється від світової.

Кремль не коментує причини розбіжностей між статистикою та офіційним підрахунком померлих від інфекції.

Таким чином, зважаючи на інформацію від Росстату, можно співставити російську смертність із британською. Якщо факт заниження смертності від коронавірусу буде підтверджений, Росія переміститься за цим показником із дванадцятого на п’яте місце у світі.