Associated Press: Росія використовує три англомовні сайти для дезінформації щодо коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Christian Bodhi / Pixabay

Російські спецслужби використовують три англомовні сайти для поширення дезінформації про пандемію коронавірусу. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на офіційних представників уряду США.

Вони заявили, що інформаційне агентство InfoRos, яке зареєстроване в Росії, керує низкою сайтів — InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld.press. Ці сайти поширюють дезінформацію щодо коронавірусу на американську та західну аудиторію. За словами посадовців США, за ними стоять двоє росіян — Денис Валерійович Тюрін і Олександр Геннадійович Старунський. Вони служили в підрозділі ГРУ, що спеціалізується на військовій психологічній розвідці.

Зараз чиновники отримали доступ до інформації про діяльність цих сайтів і піднімають тривогу, адже, на їхню думку, є чіткий звʼязок між сайтами та російською розвідкою.

У період з кінця травня до початку липня на цих сайтах опублікували близько 150 статей про протидію пандемії, де є підтримка Росії або наклеп на США. У них йшлося про те, що Росія істотно допомогла США в боротьбі з пандемією, що коронавірус створили в американській військовій лабораторії і те, що російське медичне обладнання, яке відправили в США, сприяє поліпшенню відносин двох країн.

Крім коронавірусу, у центрі уваги цих сайтів також новини США, глобальна політика та актуальні історії, зокрема, про «Українагейт» — публікація вийшла із заголовком «Українська пастка для Байдена».

Звʼязки InfoRos і One World з Росією вже привертали увагу європейських дезінформаційних аналітиків. У 2019 році Європейський Союз назвав сайт One World «новим доповненням до пантеону дезінформаційних точок в Москві».

У червні європейська неурядова організація DisinfoLab помітила звʼязок InfoRos і One World з російською військовою розвідкою. Дослідники визначили технічні ознаки, які звʼязують ці сайти з Росією, і виявили деякі фінансові звʼязки між InfoRos і урядом.