Премʼєр Ізраїлю таємно зустрівся із саудівським принцом. Країни можуть підписати мирний договір

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 22 листопада таємно літав до Саудівської Аравії, де зустрівся зі спадкоємним принцом Мохаммедом бін Салманом і держсекретарем США Майклом Помпео.

Як пишуть The Wall Street Journal і Haaretz, про поїздку не знали навіть міністр закордонних справ і міністр оборони Ізраїлю.

За даними джерел WSJ у саудівській делегації, сторони обговорювали нормалізацію відносин Ізраїлю і Саудівської Аравії, а також відносини з Іраном, з яким ворогують обидві країни. Ніяких угод підписано не було, але факт зустрічі може свідчити про підготовку мирного договору за посередництва США.

Представники Нетаньягу від коментарів щодо візиту спершу відмовлялися, але згодом соратник премʼєра по партії «Лікуд», міністр освіти Йоав Галант підтвердив факт поїздки.

Угода між Ізраїлем і Саудівською Аравією стане історичною. Кронпринц, на відміну від свого батька короля Салмана, який дотримується позиції повернення Ізраїлем палестинських земель, розглядає мирний договір як економічно вигідний союз, який буде корисний в умовах напруженості з Іраном.

США вже помирили Ізраїль з трьома арабськими країнами, а Помпео за кілька днів до візиту Нетаньягу в Саудівську Аравію говорив, що договори з Ізраїлем укладуть ще кілька держав.