Держсекретар США вперше в історії відвідав окуповані Ізраїлем палестинські території

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державний секретар США Майк Помпео вперше в історії відвідав ізраїльські поселення на окупованих палестинських територіях.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

Помпео уже кілька днів перебуває в Ізраїлі з офіційним візитом. 19 листопада він опублікував фотографії з Каср-ель-Яхуда. Це місце вважається традиційний місцем хрещення Ісуса Христа.

«Неймовірний візит сьогодні в Каср-ель-Яхуд, місце, де, за традицією, хрестився Ісус. Це місце має величезне значення для багатьох вірян, і я був радий бачити розширення туризму і доступність для відвідувачів усіх віросповідань», — зазначив Помпео.

Згодом він також відвідав ще одне поселення — винзавод у Псагоні. Це місто також розташоване на Західному березі річки Йордан, який Ізраїль захопив під час війни 1967 року.

Однак на цьому Помпео не планує зупинятися і під час візиту хоче відвідати ще й Голанські висоти. Цю територію теж захопив Ізраїль під час війни, але не у Палестини, а в Сирії.

В Ізраїлі такий візит державного секретаря США вважають останнім подарунком від, ймовірно, найбільш проізраїльської адміністрації президента Сполучених Штатів за останні десятки років. Зокрема, саме за часів Трампа Білий дім визнав Голанські висоти ізраїльською територією, переніс посольство до Єрусалиму і визнав все це місто столицею Ізраїлю, а також Державний департамент переглянув свою позицію щодо Західного берега річки Йордан як «окупованої території».

  • 20 травня президент Палестини Махмуд Аббас оголосив про рішення розірвати всі угоди з Ізраїлем і США. Причиною стала заява ізраїльської сторони про намір приєднати землі на Західному березі річки Йордан на користь єврейських поселень.