КСУ отримав та опублікував подання нардепів, які вимагають скасувати карантин вихідного дня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
КСУ отримав та опублікував подання нардепів, які вимагають скасувати карантин вихідного дня

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Конституційний суд отримав подання 48 народних депутатів, які просять перевірити на відповідність до Конституції карантин вихідного дня. Про це йдеться у повідомленні суду.

Вони зазначають, що постанови уряду про карантин вихідного дня та заборону планових операцій (в Україні з 9 листопада заборонили всі планові операції та шпиталізації; лікарні приймають виключно ургентних хворих і хворих з COVID-19) не відповідають Конституції.

Нардепи зазначають, що ці постанови уряду обмежують права людей на підприємницьку діяльність та на доступ до медичної допомоги.

Більшість підписантів цього подання — депутати фракції «Слуга народу», зокрема, Олександр Дубінський, Данило Гетманцев, Андрій Герус, Євген Шевченко, Сергій Бабак, Аліна Загоруйко, Максим Пашковський та Галина Янченко. Також під поданням підписалася член депутатської групи «Довіра» Лариса Білозір та позафракційний Роман Іванісов.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив причини запровадження карантину вихідного дня і попередив, що в разі його недотримання добова кількість хворих в Україні може перетнути позначку у 20 тисяч вже через три тижні.