Агдамський район перейшов під контроль Азербайджану — відповідно до угоди про припинення війни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Агдамський район перейшов під контроль Азербайджану — відповідно до угоди про припинення війни

Міністерство оборони Азербайджану

Відповідно до угоди про припинення війни за Нагірний Карабах, Агдамський район перейшов під контроль Азербайджану. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони Азербайджану.

За угодою, Агдамський район мали повернути Азербайджану до 20 листопада. До 25 листопада Вірменія має повернути Кельбаджарський район, до 1 грудня — Лачинський.

Агдам — азербайджанське місто, розташоване біля кордону з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. Від 1993 року він перебував під контролем збройних сил НКР. Під час боїв у 1993 році він був практично повністю зруйнований і фактично став «містом-привидом».

Після повідомлень про те, що армія Азербайджану вже в Агдамі, президент країни Ільхам Алієв звернувся до нації. Він заявив, що тристоронні домовленості щодо Карабаху повністю відповідають інтересам Азербайджану — конфлікт залишився позаду. Азербайджан візьметься за інфраструктурні проєкти в Нагірному Карабаху після розмінування територій, «але на це потрібен час».

«Сердечно вітаю всіх агдамців. Дорогі агдамці, ви більше не біженці», — додав Алієв. Він нагадав, що Агдамський район був найбільш населеним серед тих, яких торкнувся Карабахський конфлікт: раніше там жили близько 143 тисяч азербайджанців.