Рада Федерації Росії дозволила Путіну ввести війська в Нагірний Карабах. Хоча вони вже там майже тиждень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада Федерації Росії дозволила Путіну ввести війська в Нагірний Карабах. Хоча вони вже там майже тиждень

Mikhail Svetlov / Getty Images

Рада Федерації Росії постфактум дала згоду президенту країни на розміщення військових із необхідним озброєнням і спецтехнікою в Нагірному Карабаху в рамках угоди про припинення війни. Рішення підтримали всі 129 сенаторів, які брали участь у голосуванні, повідомляє Интерфакс.

Рішення ухвалили 18 листопада, але перші літаки з російськими військовими прибули у Вірменію понад тиждень тому — 10 листопада. Туди доставили близько 80 військових 15-ї окремої мотострілецької бригади Центрального військового округу, яка воювала в Сирії, на Донбасі, в Абхазії та захоплювала Крим.

Спочатку у Кремлі говорили, що Путіну не потрібен додатковий дозвіл на введення військових до Карабаху, оскільки вже діє постанова Ради Федерації від вересня 2015 року. Але згодом Путін нібито вирішив запросити згоду сенаторів на введення військових, оскільки їхня «миротворча» місія» носить достроковий характер, пише Meduza.

Для використання збройних сил за межами Росії президент зобовʼязаний запитувати дозвіл Ради Федерації. 1 березня 2014 року вона дала Путіну дозвіл ввести війська на територію України — у Крим. Уже 16 березня там відбувся «референдум», після якого Росія анексувала український півострів. Рішення Ради Федерації було ухвалене постфактум — Росія почала операцію із захоплення півострову ще за два тижні до того, 20 лютого.