Автор апеляції на закриття справи «Роттердам+» відмовився від неї. Інша суддя й так поновила справу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Автор апеляції на закриття справи «Роттердам+» відмовився від неї. Інша суддя й так поновила справу

hcac.court.gov.ua

Автор апеляції на закриття справи «Роттердам+» відмовився від неї. Про це йдеться в повідомленнях суду і Центру протидії корупції.

ЦПК зазначає, що заявник — це колишній депутат Віктор Чумак. Він подавав апеляцію на рішення судді Катерини Широкої, яка відмовилася відновлювати справу «Роттердам+». Причина відмови — є рішення іншої судді відновити справу.

Нагадаємо, наприкінці серпня стало відомо про рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрити справу «Роттердам+» начебто на підставі експертизи, яка не виявила збитків. НАБУ заявило, що оскаржуватиме це рішення, оскільки воно суперечить засадам верховенства права.

Наприкінці вересня Вищий антикорупційний суд вирішив не поновлювати розслідування у справі «Роттердам+», але врешті у жовтні поновив його.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів (НКРЕКП) почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлювала тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.

  • У листопаді 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам+», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка і заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.