Вдова ексспівробітника ФСБ Литвиненка, якого отруїли радіоактивним полонієм, подала позов проти Росії в ЄСПЛ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Вдова колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, який помер 14 років тому у Британії від отруєння радіоактивним полонієм, подала проти Росії позов до Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє The Guardian.

Марина Литвиненко вимагає 3,5 мільйона євро компенсації за отруєння чоловіка.

Юристи вдови переробили позов, який жінка подала в суд ще в 2007 році. У позові закликають визнати зв’язок між різними вбивствами і замахами в країнах Європи, до яких, як зазначають, мали відношення російські спецслужби. Серед перелічених замахів — отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у 2018 році.

«Минуло майже 14 років відтоді, як убили мого чоловіка. Нам довелося боротися, щоб домогтися публічного розслідування […] Це був злочин, замовлений державою. Зараз ми говоримо не тільки про отруєння мого чоловіка, але й Сергія і Юлії Скрипалів, а також лідера російської опозиції Олексія Навального. Це була хімічна зброя, заборонена зброя знищення», — наголосила Литвиненко.

В той же час, The Guardian зазначає, що ЄСПЛ раніше не ухвалював рішень про стягнення штрафних збитків.

Хто такий Олександр Литвиненко?

Литвиненко був співробітником радянських і російських спецслужб (1988—1999), згодом — опонент президента Росії Володимира Путіна. Пізніше Литвиненко отримав політичний притулок у Великій Британії.

У листопаді 2006 року в Лондоні Литвиненко зустрівся з ексспівробітником ФСБ Андрієм Луговим, після чого потрапив до лікарні з отруєнням. Литвиненко помер 23 листопада 2006 року від променевої хвороби, яку викликало отруєння полонієм-210. Розслідування Британії встановило, що до цього злочину причетні нинішній депутат Держдуми Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун.