Тихановська оголосила Лукашенка терористом і пообіцяла амністію тому, хто його схопить

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Тихановська оголосила Лукашенка терористом і пообіцяла амністію тому, хто його схопить

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка за даними незалежних опитувань здобула більшість голосів, а за офіційними результатами — трохи більше ніж 10%, оголосила Олександра Лукашенка та його режим терористичною організацією, яка «має відповісти за свої злочини».

Про це йдеться в заяві Тихановської у Telegram.

Одразу після виборів 9 серпня Лукашенко розпочав придушення будь-якої громадянської позиції в країні, а в перші дні протестів постраждали більш ніж тисяча людей, яких били та піддавали тортурам у в’язницях. Крім того, є кілька випадків зґвалтування та сексуальних домагань з боку силовиків. Більшість опозиційних лідерів Білорусі наразі увʼязнені або виїхали за кордон.

«Наша країна остаточно перетворилася на місце злочину. Я заявляю, що Олександр Лукашенко та його поплічники — терорестична організація […] Оголошую Народний трибунал та амністію за захоплення Лукашенка та членів його терористичного угруповання», — заявила кандидатка, яка вважає себе обраним президентом Білорусі.

За весь час виступів проти фальсифікацій виборів президента правоохоронці вбили кількох людей — останнє вбивство сталося днями. Невідомі в масках побили 31-річного мешканця Мінська Романа Бондаренка, після чого він помер у лікарні. За офіційними даними, він був п’яний та втрутився у бійку, проте лікарі це спростували.

За словами Тихановської, не лише виборча система, а й правосуддя в Білорусі — «просто фікція для покриття злочинів режиму», тож громадяни «готові діяти, щоб повернути закон».

«Якщо державна судова система не працює, ми впораємося без неї. Відповісти має кожен, хто цинічно порушував і порушує закон», — пригрозила вона білоруським чиновникам та правоохоронцям, які віддавали та виконували злочинні накази.

Тихановська пропонує задіяти «Народний трибунал» — систему громадянського суду, який визначить провину та покарання для функціонерів режиму Лукашенка, причетних до злочинів.

Для збору та перевірки доказів запрацює спеціальна платформа від ініціатив «Зубр» і «Голос». Також буде створена програма «Рапорт», за допомогою якої силовики зможуть анонімно повідомляти про факти злочинів колег за службою.

«Наша міжнародна група вже проводить роботу з визнання Лукашенка та його поплічників терористичною організацією», — додала Тихановська.

Кандидатка в президенти також закликала білорусів до підтримки маршу 20 грудня, який має стати «наймасовішим». Під час цього заходу громадяни зачитають режиму Лукашенка «народне обвинувачення».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».