Білоруська опозиціонерка Тихановська заявила, що Крим належить Україні. Раніше казала, що він «де-факто російський»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білоруська опозиціонерка Тихановська заявила, що Крим належить Україні. Раніше казала, що він «де-факто російський»

Страна Для Жизни

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що анексований Крим належить Україні. Про це вона заявила в коментарі Укрінформу.

«Моя особиста точка зору — є міжнародний закон, законодавство. І на підставі міжнародного законодавства Крим, звичайно, належить Україні», — заявила Тихановська.

На питання про те, як вона ставиться до російської агресії на Донбасі, лідерка білоруської опозиції заявила, що особисто виступає «проти будь-якого прояву агресії». При цьому Тихановська зазначила, що вона не може говорити від імені майбутнього президента Білорусі, якого білоруси оберуть після повалення режиму Лукашенка.

Нагадаємо, раніше вона заявляла, що окупований Крим відійшов іншій державі (тобто Росії), всупереч міжнародним законам, і він «де-факто — російський». Опозиціонерка додала, що ситуація з Кримом дуже складна й у білорусів різні погляди на це питання.

«І ми б не хотіли, щоб це питання якось розʼєднало нас», — сказала Тихановська.

Коли Тихановська була ще кандидаткою у президенти Білорусі, вона теж відповідала на запитання про Крим, але й тоді не висловила чіткої позиції.

«Я на цю проблему можу відповісти з погляду людини, жінки, яка проти будь-якого прояву війни. І мені дуже боляче через те, що в Україні війна. [...] Це дуже болісне питання, і воно розділяє людей, налаштовує один проти одного, коли вони починають це обговорювати. Можна я скажу так, як прийнято говорити в нашій країні, як прийнято за міжнародними законами? Юридично Крим український, фактично — російський. І не мучте мене більше», — сказала Тихановська.