Дослідження: За лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: За лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму

TheDigitalArtist / Pixabay

Провідні діячі Республіканської партії відмовилися визнати перемогу Джо Байдена на виборах президента США та слідом за чинним президентом повторили безпідставні заяви про фальсифікації. Це відхилення від демократичних норм наближає партію до авторитаризму.

Нове дослідження міжнародної групи політологів розкриває подробиці таких змін серед республіканців, пише The Washington Post.

Дослідження представили перед виборами 3 листопада. У ньому розбирають такі принципи, як прихильність до чесних і багатопартійних виборів, повага до опонентів і уникнення насильницької риторики. Зазначається, що курс на авторитаризм у Республіканській партії розпочався ще до президентства Дональда Трампа, яке його суттєво прискорило.

За висновками політологів, партія відступила від демократичних норм протягом останніх років і наблизилась до турецької Партії справедливості та прогресу Реджепа Ердогана та угорської «Фідес» Віктора Орбана — авторитарних політичних сил, схильних нехтувати громадянськими свободами.

Дослідники зазначають, що показники прихильності до демократії серед республіканців почали падати ще за президентства Барака Обами й обвалилися вже за Трампа.

При цьому Демократична партія за цей час майже не змінилася — політологи називають це явище асиметричною поляризацією. Отже, збільшення прірви між двома найбільшими партіями США відбулося виключно з ініціативи республіканців. Асиметрія стала більш очевидною після виборів.

Ще у 2006 році республіканці не були схильними демонізувати своїх опонентів та робити особистісні напади, проте все змінилося під час правління Обами — тоді протести Чайної партії змальовували нового президента як соціаліста і стверджували, що його політика підриває основи Конституції.

У 2016 році така риторика стала нормою для Республіканської партії. Раптово зросла тенденція закликати до насильства, чого не було в обох партіях з 1970-х. Під час першої кампанії Трампа заклики республіканців до насильства та збройного повстання в разі перемоги Гілларі Клінтон стали поширеним явищем.

Заохочувати насильство почав і сам Трамп, зокрема він радив поліції не турбуватися щодо травмування затриманих, а також хвалив кандидата в конгресмени, який побив журналіста The Guardian. Також президент захищає від осуду підлітка, який застрелив двох учасників протестів Black Lives Matter.

Політологи зазначають, що готовність вдатися до насильства серед прихильників Трампа значно вища, ніж серед його опонентів. Це може бути відхиленням «епохи Трампа», яке мине після завершення його каденції, але надто багато республіканців демонструють схожі настрої.

«Той факт, що провідні республіканці не готові захищати виборчий процес, доводить, що Трамп не єдиний політик Республіканської партії, який має проблеми з ключовими демократичними нормами», — підсумовує дослідниця Анна Люрманн із Готебурзького університету Швеції.