Трамп порушив чергову виборчу традицію. Він заборонив розвідці надавати щоденні доповіді обраному президенту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Трамп порушив чергову виборчу традицію. Він заборонив розвідці надавати щоденні доповіді обраному президенту

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп порушив чергову традицію після виборів та заборонив розвідці давати щоденні доповіді обраному президенту.

Про це пише The Associated Press.

Ще з 1946 року президент США, а також віцепрезидент, отримують щоденні доповіді від розвідки про основні загрози для національної безпеки та ситуацію в світі. Кожен президент самостійно вирішує, у якому форматі і наскільки широкою буде така доповідь: усною чи письмовою, в електронному або паперовому вигляді.

Після виборів чинний президент США зазвичай дозволяє обраному президенту отримувати такі доповіді, щоб той мав усю інформацію щодо нацбезпеки країни вже у перший день на своїй посаді та готував відповідні рішення.

Навіть у 2000 році, коли результати виборів між республіканцем Джоржем Бушем-молодшим та демократом Альбертом Гором оскаржувалися у судах, тодішній президент Білл Клінтон дозволив Бушу отримувати доповіді від розвідки. Незважаючи на це, через перерахунки та судові рішення процес зміни влади затягнувся на п’ять тижнів, через що в адміністрація Буша не мала заступників до весни 2001 року, а важливі позиції у галузі нацбезпеки заповнювалися аж до літа 2001 року. Такі проблеми також вважаються однією з внутрішніх причин того, що влада США ніяк не змогла запобігти терактам 11 вересня 2001 року, коли загинуло близько трьох тисяч людей.

Наразі ж Трамп забороняє надавати такі звіти Байдену. Останній запевняє, що доповіді були б корисними, але поки він все одно не ухвалює рішення.

«Послухайте, доступ до секретної інформації корисний. Але я все одно не в змозі ухвалювати будь-які рішення з цих питань. Як я вже сказав, президент має бути один. Він буде президентом до 20 січня. Було б непогано [отримувати доповіді], але це не критично», — заявив Байден.

Водночас експерти закликають Трампа негайно надати доступ Байдену до таких доповідей. Вони нагадують, що після вступу його на посаду у Байдена буде лише 16 днів на перемовини щодо нової ядерної угоди з Росією, інакше вона перестане бути чинною. Також йому необхідна інформація і про ядерні ракети КНДР, яка любить влаштовувати пуски після президентських виборів у США.

«Наші противники не чекають, коли відбудеться перехідний період. Джо Байден повинен отримувати щоденну доповідь, починаючи з сьогоднішнього дня. Йому потрібно знати, якими є останні загрози, і почати відповідно планувати. Це не про політику; це про національну безпеку», — каже колишній республіканець від штату Мічиган Майк Роджерс, який був головою комітету з розвідки Палати представників.

Водночас віцепрезидент Камала Гарріс має доступ до такої інформації, оскільки вона є сенаторкою та членом комітету з розвідки Сенату США.

З 1952 року такі доповіді отримують обидва кандидати у президенти США, але в скороченому вигляді. Наразі ж невідомо, чи отримує Байден цю інформацію після виборів.

  • Обраний президент США Джо Байден планує переїхати до Білого дому разом із двома своїми собаками. Таким чином він відновить традицію перебування домашніх улюбленців біля американського президента. Дональд Трамп став першим президентом США за понад 100 років, у якого не було домашнього улюбленця у Білому домі.
  • Трамп порушив не одну президентську традицію у США. Наприклад, серед них існує негласне правило не критикувати своїх попередників, натомість Трамп протягом усього свого президентства постійно критикував політичні рішення Барака Обами.