У США підліток застрелив двох протестувальників Black Lives Matter. Президент Трамп його виправдовує

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США підліток застрелив двох протестувальників Black Lives Matter. Президент Трамп його виправдовує

Kyle Rittenhouse / TikTok

Минулого тижня до міста Кеноша, штат Вісконсин, де розгорілись протести через підстреленого поліцією афроамериканця Джейкоба Блейка, приїхав підліток із гвинтівкою. Внаслідок конфлікту з протестувальниками Black Lives Matter він застрелив двох людей. Президент США Дональд Трамп заявив, що хлопець просто захищався.

Про це повідомляє Insider.

Інцидент стався у вівторок, 25 серпня. 17-річний хлопець на ім’я Кайл Ріттенгаус поїхав до Кеноші, щоб «допомогти людям» і «захистити бізнес» на тлі насильницьких протестів. Заворушення виникли після того, як поліцейські скалічили місцевого мешканця, який віз на машині трьох дітей.

Того вечора Ріттенгаус вбив двох людей та поранив одного.

Про обставини першого вбивства говорить відеозапис перехожого та рапорт поліції. Хлопець тікав від одного з протестувальників, який хотів відібрати в нього гвинтівку, і врешті застрелив його на автостоянці, після чого втік.

За Ріттенгаусом погнались інші протестувальники. Хлопець впав, але встиг застрелити ще одного чоловіка, який спробував відібрати в нього зброю, а потім поранив іншого.

Наразі Ріттенгаус перебуває під арештом, йому інкримінують умисне вбивство та незаконне поводження зі зброєю.

Пізніше стало відомо, що підліток захоплювався поліцією, підтримує Дональда Трампа і був присутнім на одному з його мітингів у січні цього року. Християнська краудфандингова платформа GiveSendGo вже зібрала на адвокатські послуги для Ріттенгауза понад чверть мільйона доларів.

«Кайл Ріттенгауз просто захищався від грубого нападу кількох членів ліворадикальної групи «Антифа» — цей досвід був справді жорстоким, оскільки йому довелося для самозахисту забрати життя двох людей», — йдеться в оголошенні про збір коштів.

Президент Дональд Трамп на пресконференції в понеділок, 31 серпня, відмовився засуджувати вчинок хлопця і повторив версію про самозахист.

«Це була цікава ситуація. Він намагався піти від них, я думаю, це так виглядає, і він впав, а потім вони дуже жорстко його атакували», — сказав Трамп, ігноруючи той факт, що натовп накинувся на Ріттенгауза вже після того, як той вбив першого чоловіка, про що свідчить обвинувальний акт.

Розтин першої жертви свідчить, що її було вбито навмисне — чоловік на імʼя Джозеф Розенбаум загинув від численних вогнепальних поранень, зокрема в корпус та голову.

  • Президент США Дональд Трамп направив до Кеноші федеральні сили та військовослужбовців Національної гвардії через заворушення, які спалахнули після того, як поліцейські поранили у спину 29-річного афроамериканця Джейкоба Блейка, який наразі частково паралізований. Поліцейські заявили, що чоловік був причетний до інциденту, повʼязаного з домашнім насильством. За словами очевидців, Блейк намагався розняти двох жінок, які билися на вулиці.
  • Раніше у США, а пізніше по всьому світу, прокотилася хвиля протестів після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Флойд помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Усім причетним поліцейським висунули звинувачення в убивстві. Підозрюваному в удушенні Дереку Шовену загрожує довічне увʼязнення або смертна кара.