Трамп направив Нацгвардію у штат Вісконсин. Там третій день заворушення — поліція стріляла в темношкірого

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Трамп направив Нацгвардію у штат Вісконсин. Там третій день заворушення — поліція стріляла в темношкірого

Twitter / Omar Jimenez

Президент США Дональд Трамп направив до міста Кеноша (штат Вісконсин) федеральні сили та військовослужбовців Національної гвардії через заворушення, які спалахнули після того, як поліцейські поранили у спину 29-річного афроамериканця Джейкоба Блейка.

Про це Трамп написав у Twitter.

Президент додав, що його адміністрація вже поспілкувалася з губернатором штату Тоні Іверсом, який погодився прийняти федеральну допомогу. Як пишуть американські ЗМІ, Іверс вже розпорядився направити до Кеноші близько 500 військовослужбовців.

Що сталося?

Протести в Кеноші спалахнули 23 серпня. Згідно з відеозаписом, опублікованим у соцмережах, двоє поліцейських намагалися затримати Блейка. Коли Блейк вирішив сісти в автомобіль, правоохоронці кілька разів вистрілили йому в спину. Чоловік потрапив в реанімацію, де йому зробили операцію. За даними американських ЗМІ, Блейк частково паралізований. Поліцейські заявили, що чоловік був причетний до інциденту, повʼязаного з домашнім насильством. За словами очевидців, Блейк намагався розняти двох жінок, які билися на вулиці.

Після того як відео поширилося в соцмережах, на місці інциденту зібралися протестувальники, почалися зіткнення з поліцією і підпали машин. У Кеноші оголосили комендантську годину. У ніч на середу, 26 серпня, протести переросли на вуличні бійки та стрілянину: двоє людей були вбиті, одна людина отримала поранення.

Кандидат у президенти від Демократичної партії Джо Байден закликав до негайного, повного і прозорого розслідування того, що сталося. Він також заявив, що співробітники поліції, причетні до стрілянини, повинні бути притягнуті до відповідальності.