Росія заявляє, що її вакцина «Спутник V» ефективна більш ніж на 90%

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росія заявляє, що її вакцина «Спутник V» ефективна більш ніж на 90%

Офіційний сайт мера Москви

За даними російського уряду, ефективність вакцини «Спутник V» більша ніж 90%. Таку заяву Міністерство охорони здоров’я випустило після новини про ефективність перспективної вакцини від компанії Pfizer, що пожвавила світові фондові ринки.

Про це повідомляє Reuters.

За словами представниці МОЗ Росії Оксани Драпкіної, вакцина «Спутник V» продемонструвала більш ніж 90-відсоткову ефективність — Росія дозволила використання вакцини ще до проходження останнього етапу досліджень.

«Ми здійснюємо контроль ефективності вакцини «Спутник V» у громадян, які пройшли вакцинацію в рамках громадянського обігу. За нашими спостереженнями, вона також складає більш ніж 90%», — сказала вона.

Керівник московського Інституту Гамалеї Олександр Гінцбург, який проводив розробку препарату, заявив, що вітає результати Pfizer і додав, що скоро будуть готові результати останнього етапу досліджень «Спутник V», за якими «рівень ефективності буде також високим».

Попередні результати широкомасштабного дослідження вакцини на добровольцях будуть завершені в цьому місяці — в ході цього завершального етапу щеплення зробили більш ніж 40 тис. людей. Результати попереднього етапу містили дивні збіги та викликали сумнів у міжнародної наукової спільноти.

  • У серпні президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію вакцини від коронавірусу «Спутник V», попри занепокоєння щодо її безпечності. Вакцину розробив російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробілогії імені М. Ф. Гамалії. Путін тоді стверджував, що його дочка вже зробила щеплення. Вакцина ще проходить фінальний етап випробувань, а через пів року препарат тестуватимуть на дітях.
  • Учені з кількох країн виявили підозрілі збіги в результатах дослідження російської вакцини від коронавірусу «Спутник V», опублікованих в журналі The Lancet, і у відкритому листі попросили надати оригінальні дані. Керівник дослідження відмовився їм відповідати.
  • Низка зарубіжних учених вимагає у розробників вакцини «Спутник V» надати дані про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані (300 сторінок) про вакцину, які не були опубліковані і це спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в достовірності даних. У Росії відмовляють.
  • Росія активно веде кампанію з дезінформації проти британської вакцини від коронавірусу, яку розробляють Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фейки поширюються на західні країни.