У Зеленського відставку суддів КСУ назвали оптимальним варіантом для вирішення конституційної кризи

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського відставку суддів КСУ назвали оптимальним варіантом для вирішення конституційної кризи

Пресслужба Офісу президента України

Оптимальним варіантом для вирішення конституційної кризи може стати відставка суддів Конституційного суду, які голосували за рішення щодо антикорупційної реформи. Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ідеальна була б модель вирішення цієї кризової ситуації, […] щоб вони [судді] набралися громадянської мужності та заради збереження інституційності КСУ подали б у відставку», — сказав Веніславський. Завдяки цьому, наголосив він, відбулося б «еволюційне оновлення» складу КСУ.

Веніславський зазначив, що Верховна Рада повинна ухвалити закон, який поставить роботу суду в чітке законодавче русло. «На сьогодні така діяльність регламентується внутрішнім документом КСУ, регламентом, затвердженим постановою КСУ, що суперечить ст. 19 Конституції. Це перше, що треба зробити, і думаю, що найближчим часом ми це зробимо», — наголосив він.

Також представник Зеленського наголосив на необхідності збільшити кворум у КСУ. «На сьогодні КС ухвалює рішення щонайменше 10 голосами. Ми пропонуємо, щоб це було двома третинами — за аналогією з парламентом, тобто якщо проголосують 12 суддів за рішення», — додав він.

Нагадаємо, минулого тижня народні депутати передали до КСУ заяву із закликом до 11 суддів, які ухвалили рішення про скасування антикорупційної реформи й електронного декларування, добровільно скласти свої повноваження.

Суддя КСУ Володимир Мойсик заявив, що судді підтримують законопроєкт спікера Ради про відновлення електронного декларування та готові розʼяснити своє рішення щодо антикорупційної реформи.