Секретна служба США посилить захист Байдена в очікуванні його ймовірної перемоги. Що буде, якщо Трамп не визнає поразки?

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Секретна служба США посилить захист Байдена в очікуванні його ймовірної перемоги. Що буде, якщо Трамп не визнає поразки?

Woodrow Village / Flickr

Секретна служба США, що опікується захистом топпосадовців і кандидатів, планує посилити охорону демократа Джо Байдена з огляду на його ймовірну перемогу. Орган безпеки вже надсилає додаткових агентів до штату Делавер, де проживає лідер президентських перегонів, тоді як Дональд Трамп продовжує наголошувати на своїй перемозі та відкриває гарячу лінію для прийому скарг щодо підрахунку голосів.

Про це повідомляє The Washington Post.

Секретна служба відправила до Вілмінгтона загін агентів для створення додаткового кордону безпеки довкола Байдена, після того як його штаб заявив, що демократичний кандидат залишиться в місті ще на один день і може виступити з переможною промовою.

Про це виданню стало відомо від обізнаних джерел. Пресслужба відмовилась коментувати це з міркувань безпеки. Представники Байдена також не коментують прибуття агентів. Тим часом Федеральне управління авіації заборонило польоти в радіусі однієї милі від домівки Байдена у Вілмінгтоні, повідомляє CNN. Також польоти заборонили в районі штабу, де кандидат уже готується до промови.

Перед цим десятки агентів служби охороняли демократичного кандидата у Вілмінгтоні, поки ключові штати продовжували рахувати голоси.

За протоколом Секретна служба виставляє охорону обраному президенту одразу ж після того, як його оголосять — зазвичай це відбувається в першу ніч виборів, після того як один кандидат визнає поразку, а інший виступить з промовою переможця.

А якщо Трамп не поступиться?

Цього року підрахунок голосів затягнувся, і чинний президент виступає з заявами про порушення на виборах, звинувачує в цьому корумпованих чиновників і позивається проти штатів.

Як повідомляє CNN, юристи Трампа працювали цілу ніч, виправдовуючи заяви чинного президента про широкомасштабну фальсифікацію виборів.

Наразі кампанія влаштувала гарячу лінію для прийому дзвінків від громадян, які б повідомляли про свої підозри щодо порушень, проте жодних фактичних доказів, які б переконали суд, у штабу Трампа досі немає.

Якщо Байден переможе, а Трамп не поступиться, за протоколом Секретна служба дочекається грудня, коли з’їзд колегії виборщиків підтвердить результат голосування — лише тоді демократа вважатимуть обраним. Проте, як повідомило виданню джерело в службі, формальному переможцю агентів для охорони все одно виставлять.

Подібна колізія відбулася лише один раз в історії — на виборах 2000 року, коли за пост президента змагалися Джордж Буш і Ел Гор. Понад місяць у країні не було обраного президента, поки кандидати перераховували голоси та позивалися до Верховного суду. Секретна служба тоді охороняла обох у штатному режимі.