Politico: Трамп готується розпочати другий президентський термін достроково — без результатів виборів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Politico: Трамп готується розпочати другий президентський термін достроково — без результатів виборів

Chip Somodevilla/Getty Images

Чинний президент США Дональд Трамп щосили намагається переконати країну, що він вже виграв президентські вибори, тому збирається поводитись так, ніби він достроково починає свій другий термін. Про це пише Politico з посиланням на трьох людей, які ознайомлені з цією стратегією.

Трамп і його помічники розробили план, згідно з яким він має й надалі поводитись як президент. Він може звільнити кількох членів Кабінету міністрів і вищих помічників, в тому числі директора ФБР Крістофера Рея і міністра оборони Марка Еспера. Звільнення можуть відбутися протягом наступного тижня, навіть якщо результати виборів будуть на користь Байдена або залишаться неясними.

«Перше, що потрібно зробити: зʼясувати, хто залишився, хто був вірний і хто компетентний?» — сказав один республіканець, близький до Білого дому.

Очікується, що, окрім потенційних звільнень, Трамп наступного тижня підпише низку виконавчих розпоряджень — від торгівлі до виробництва в Китаї. За словами двох республіканців, близьких до Білого дому, Трамп також може підписати кілька указів з питань культури та соціальних, які йому подобаються. Окрім цього, він може відновити свій графік поїздок.

Тим часом команда Трампа планує поставити під сумнів те, що вибори не фальсифікували.

Президент вважає несправедливими результатами виборів в таких штатах, як Аризона, і побоюється, що може програти кандидату, якого вважає «слабким» — Джо Байдену. Роздратування посилюється спробами Байдена почати операцію з передачі влади та його заявами про перемогу в Аризоні та Неваді.

Кампанія Трампа окремо відправляє своїх політиків, таких як Девід Боссі, Корі Левандовскі, Пем Бонді і Рік Гренелл, у штати Аризона, Пенсильванія і Невада, аби вони там поставили під сумнів результати виборів і привернули увагу місцевих ЗМІ до судових розглядів.

В останні місяці Трамп скоротив своє коло вищих радників до давніх помічників, членів сімʼї і кількох високопоставлених чиновників виборчої кампанії. Ці помічники консультували президента з приводу стратегії та дій у перші дні після виборів. Поплічники Трампа кажуть, що після голосування 4 листопада Трамп провів час, спостерігаючи за висвітленням подій у ЗМІ і розмовляючи телефоном з друзями і колегами-політиками.