Власник серверів із деклараціями подав позов до ОАСК про закриття реєстру, а його дружина працює в Конституційному суді

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Власник серверів із деклараціями подав позов до ОАСК про закриття реєстру, а його дружина працює в Конституційному суді

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Компанія «Алтаюр», на чиїх серверах Національне агентство з питань запобігання корупції зберігає декларації посадовців, звернулася до Окружного адмінсуду Києва з вимогою припинити зберігання декларацій.

Про це з посиланням на адвоката Владислава Власюка пише «Українська правда».

Зокрема, власник серверів посилається на рішення Конституційного суду, який скасував антикорупційну реформу, а тому зберігання декларацій, як вважають у компанії, є нібито перевищенням владних повноважень.

Водночас голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю «Громадському» повідомив, що дружина власника «Алтаюру» виявилася працівницею Конституційного суду.

«Дружина власника ТОВ «Алтаюр» працює в Конституційному суді. Якимсь консультантом. Буквально вчора зʼясували це», — заявив він, висловивши припущення, що рішення КСУ про закриття публічного доступу до декларацій може бути повʼязане з цим.

Також Новіков розповів, що наразі сервери заарештовані.

«Це значить, що ніхто не може розпоряджатися і щось робити з цими серверами. У разі, якщо рішення ВАКСу буде скасоване, дійсно може бути загроза для реєстру декларацій», ㅡ пояснив він.

Окрім цього, голова НАЗК зазначив, що агентство планує подати позов до «Алтаюру» через переплачені за оренду серверів гроші, оскільки був «очевидний факт розтрати і привласнення бюджетних коштів».

Зауважимо, сервери в компанії «Алтаюр» орендували протягом трьох років (2017—2020). На початку 2020 року НАЗК виявило завищення вартості оренди серверів у понад чотири рази. Після цього договір із компанією не продовжили, НАБУ почало розслідування. Натомість в «Алтаюрі» відхрещуються від звинувачень і заявили, що їм не повернули обладнання.