Для протистояння ймовірним заворушенням на тлі виборів у США розгорнули сили нацгвардії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Для протистояння ймовірним заворушенням на тлі виборів у США розгорнули сили нацгвардії

@hadaskuznits / Twitter

Щонайменше у семи американських штатах розгорнули сили національної гвардії, що готуються відповісти на ймовірні заворушення на тлі виборів президента, що надзвичайно розділили суспільство.

Про це повідомляє Military Times.

У Массачусетсі розгорнули близько тисячі бійців нацгвардії, а в Алабамі та Арізоні по 300. Кількість особового складу, що очікує на можливі зіткнення на вулицях Флориди, Орегону та Іллінойсу наразі не розголошується. У Вайомінгу відомо лише про одного бійця.

Всього США розраховують на резерв у 4 тисячі, проте не всі з них будуть готові відповісти на заворушення. Одночасно десятки спеціалістів нацгвардії займаються питаннями кібербезпеки — вони відстежують мережу та забезпечують функціонування державних ресурсів.

У Вісконсині близько 400 бійців задіяні в охороні виборчих дільниць без зброї та у цивільному. В разі тривоги вони мають діяти з такими ж повноваженнями, як і звичайні громадяни.

Неспокійна атмосфера виборів президента й непередбачуваність їх результату викликає побоювання щодо нової хвилі протестів. Зокрема президент Дональд Трамп заявив: якщо в Пенсильванії будуть враховувати бюлетені, що надійшли поштою після дня виборів, це призведе до «насильства на вулицях», повідомляє Business Insider.

Цього літа нацгвардія вже була задіяна для придушення протестів у низці штатів після вбивства поліцією афроамериканця Джорджа Флойда. В цей час президент намагався задіяти виключну опцію для можливості розгортання федеральних військ, проте Пентагон відмовився від участі в поліцейських акціях.