«Припиніть шантажувати країну». Секретар РНБО Данілов закликав суддів КСУ подати у відставку

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Припиніть шантажувати країну». Секретар РНБО Данілов закликав суддів КСУ подати у відставку

Юлія Вебер / «Бабель»

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов закликав суддів Конституційного суду піти у відставку та пригрозив їм кримінальною відповідальністю.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Припиніть шантажувати країну. Не варто керуватися принципом, що замовлення вітчизняних олігархів та іноземних «спонсорів» має бути відпрацьоване в будь-якому разі. Це шлях до прірви. Ростов не гумовий, і власні маєтки через кордон перевезти не вдасться. Збережіть залишки честі й подайте у відставку», — заявив Данілов.

На його думку, після цього завданням вже нового складу Конституційного суду буде відновити довіру суспільства до конституційного судочинства.

«Судді своїм рішенням від 27 жовтня посягнули на низку фундаментальних засад конституційного ладу в Україні, здійснивши по суті спробу повалення конституційного ладу та зміни політичного курсу країни. Подібні дії мають усі ознаки кримінального злочину, за який передбачено відповідне покарання», — наголосив він.

Секретар РНБО пояснив, що йдеться про норми Конституції України, які гарантують курс країни до ЄС та НАТО і на які «посягнув КСУ».

Окрім цього, Данілов порадив голові КСУ Тупицькому «не засмічувати інформаційний простір істеричними заявами», а разом із адвокатом думати над лінією захисту в суді.

За словами секретаря РНБО, останні заяви Тупицького здивували його «неадекватністю оцінок ситуації» та «перебільшенням значимості власної персони».

«Президент Володимир Зеленський як гарант Основного закону повністю виконав свої обов’язки, подавши до парламенту проєкт закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства. У разі його ухвалення припиняються повноваження чинного на сьогодні складу суду, але не припиняються повноваження самого КСУ», — резюмував він.