«Згадайте про гідність, не чіпляйтеся за посади». Ексглава Конституційного суду закликав суддів КСУ подати у відставку

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Згадайте про гідність, не чіпляйтеся за посади». Ексглава Конституційного суду закликав суддів КСУ подати у відставку

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Колишній глава Конституційного суду Станіслав Шевчук звернувся до суддів КСУ із закликом подати у відставку.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Згадайте про власну гідність, не чіпляйтеся за посади за будь-яку ціну, проявіть мудрість і мужність. Подайте у відставку! Громадяни України оцінять це», — заявив Шевчук.

Ексочільник КСУ додав, що Україна потребує термінової конституційної реформи, «яка покладе край квотності та кулуарщині при призначенні суддів КСУ, забезпечить прозорість й ефективність розглядів конституційних звернень, якість і високий професійний рівень ухвалених рішень».

До того ж, на думку Шевчука, реформа «поверне громадянам повагу і довіру до головного і єдиного органу конституційного контролю».

«Сьогоднішня конституційна криза вимагає неординарного, сміливого і водночас зваженого та відповідального рішення. В історії КСУ були різні за якістю і змістом рішення, але ніколи раніше ці рішення не ухвалювалися в умовах настільки явного конфлікту інтересів та особистої зацікавленості суддів. Суд фактично перетворився на закриту злочинну касту, яка сама себе наділила надконституційними повноваженнями, щоб уникнути будь-якої відповідальності», — наголосив він.

Також колишній глава КСУ заявив, що чинні судді Конституційного суду «втратили авторитет у громадян України, не здатні виступати захисниками конституційного ладу і не можуть бути арбітрами між владою і суспільством».

«Упевнений, що зараз як ніколи потрібна консолідація громадянського суспільства і політикуму навколо президента для збереження нашої держави, тому що в іншому разі нас чекає повномасштабний колапс державної влади і розпад країни», — резюмував він.

Зазначимо, Шевчука звільнили з займаної посади 14 травня 2019 року, посилаючись на висновки постійної комісії з питань регламенту та етики (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування своїми обовʼязками). Тоді він назвав це рішення переворотом, оскаржив його в Окружному адміністративному судді і переміг — суд постановив негайно поновити Шевчука на посаді. Проте судді Конституційного суду відмовилися виконувати рішення ОАСК.