«Коронавірусна травма». КНДР замінувала кордон з Китаєм, щоб убезпечитися від інфекції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Коронавірусна травма». КНДР замінувала кордон з Китаєм, щоб убезпечитися від інфекції

Xiquinho Silva / Flickr

Північна Корея вдалась до екстремальних заходів захисту країни від коронавірусу та замінувала кордон з Китаєм. Про це заявила розвідка Південної Кореї, повідомляє The Korea Herald.

За даними спецслужб, Пхеньян побоюється поширення коронавірусу через слабку систему охорони здоров’я, завантаження якої може призвести до катастрофи. У парламентській доповіді в Сеулі відсутність засобів боротьби з коронавірусом у КНДР назвали «коронавірусною травмою».

Ще в лютому керівництво КНДР зрозуміло, що внаслідок поширення інфекції може померти до пів мільйона мешканців, тож кордони терміново закрили. У серпні прикордонники отримали наказ стріляти на ураження, якщо хтось спробує потрапити до країни з боку Китаю.

Закони надзвичайного стану передбачають смертну кару для посадовців, які провалили контроль над хворобою. За даними південнокорейської розвідки, на Півночі є випадки, коли критично хворих транспортували залізничним транспортом, щоб уникнути передачі інфекції. Наразі повна картина епідемічної ситуації у країні невідома — офіційно в КНДР коронавірусу нема.

Дотепер Північна Корея не приймає іноземної допомоги для боротьби з коронавірусом, зокрема запропонованої Південною Кореєю. Також зазначається, що посадовців, які перевозили великі партії товарів через кордон ще в серпні, покарали.

  • Улітку Кім Чен Ин оголосив перемогу над пандемією коронавірусу. Він закликав не послабляти карантин і суворо дотримуватися норм протиепідемічної безпеки. Про це він заявив на з’їзді Робітничої партії Кореї, де всі делегати сиділи близько один до одного і без захисних масок.
  • Восени на військовому параді північнокорейський диктатор Кім Чен Ин вибачився перед народом за свої помилки в боротьбі з пандемією коронавірусу та демонстративно розплакався.
  • За повідомленнями розвідки Південної Кореї, Кім Чен Ин, як і раніше, зберігає «абсолютну владу», але делегував різні напрями політики іншим, щоб знизити рівень стресу. Його сестра Йо Чжон керуватиме «спільними справами держави».
  • Військовослужбовці КНДР застрелили працівника Міністерства морського і рибного господарства Південної Кореї, якого випадково занесло на човні через кордон. Після цього тіло cпалили, оскільки того потребував антикоронавірусний протокол.