Усі опозиційні партії Грузії відмовилися входити до нового скликання парламенту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Вісім грузинських партій, які за результатами парламентських виборів подолали прохідний бар’єр, відмовилися входити до нового скликання парламенту.

Про це пише «Эхо Кавказа».

Зокрема, від своїх мандатів відмовився найбільший опозиційний блок «Єдиний національний рух», який набрав понад 27% голосів. Одним із засновників цієї партії був колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі.

«Наша вимога — нові вибори в вільному середовищі. Ми добʼємося цього найближчим часом», — заявив один із лідерів блоку Ніка Мелія.

Також про свою відмову від депутатських мандатів повідомили партії, які набрали по кілька відсотків голосів: «Європейська Грузія», «Лело», «Гірчі», блок «Георгій Вашадзе — Стратегія Агмашенебелі», «Лейбористська партія» та «Громадяни».

Відмовилися входити до нового скликання і представники партії «Альянс патріотів», яку викрили на фінансуванні з Росії.

«Оскільки вибори були повністю сфальсифіковані, ми ухвалили рішення не входити в парламент, скликаний за результатами цих виборів. Більш того, ми збираємося провести масштабні акції протесту з вимогою дострокових виборів», — зазначив секретар партії Гоча Тевдорадзе.

Таким чином опозиція планує зірвати кворум, оскільки, за грузинськими законами, для початку роботи нового скликання присягу мають скласти дві третини його складу, тобто 100 депутатів із 150.

  • 30 жовтня у Грузії відбулися парламентські вибори. За даними ЦВК, лідирує правляча партія «Грузинська мрія» з результатом у понад 48%, у блоку Саакашвілі — вдвічі менше. Водночас ще 30 мандатів отримають депутати в мажоритарних округах. Наразі «Грузинська мрія» здобуває щонайменше 76 мандатів.
  • Альянс грузинських опозиційних партій, який незгодний з офіційними результатами виборів, заявив про бойкот роботи парламенту. Вони відмовляються визнавати результати і планують щоденні протести аж до того моменту, коли будуть призначені перевибори. Як мітингарі, так і омбудсмен країни заявляють про численні порушення під час виборчого процесу.