Голова КС Тупицький відповів Зеленському і заявив, що той хоче створити «кнопковий суд»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Голова КС Тупицький відповів Зеленському і заявив, що той хоче створити «кнопковий суд»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що президент України Володимир Зеленський хоче створити слухняний суд. Про це він заявив на брифінгу.

Напередодні президент заявляв, що не розуміє, який «сюрприз» Конституційний суд зробить завтра чи післязавтра.

«Мета цього всього — створити нейтральний, слухняний, кнопковий суд: натиснули кнопку — отам справа, підніміть її, розгляньте, відпочивайте. Відпустили кнопку. Натиснули кнопку — знову справа. Тоді всі все знають, не треба й доповідати. Невідомо, чого завтра чекати від КС? При кнопковій системі все буде спрогнозовано, що і як розглядає суд», — відповів Зеленському Тупицький.

Голова Конституційного суду заявив, що не звинувачує Зеленського, але йому відомо про те, хто з його оточення «робить погану роботу».

Раніше Тупицький розповідав, що КС можна реформувати, але в конституційний спосіб. «Сьогодні влада повинна заповнити три вакансії, і він [Конституційний суд] вже буде іншим», — пояснив очільник суду. Наразі в суді працюють 15 з 18 необхідних суддів, трьох не можуть призначити вже понад рік, що також впливає на роботу КС.

Він додав, що НАЗК «розігнало» ситуацію, «що все пропало з боротьбою з корупцією». За його словами, це не так, бо великий блок проблем із корупцією виділили в окреме провадження, але суд щодо нього ще рішення не ухвалював.

Раніше президент Зеленський подав до Ради законопроєкт, який передбачає звільнення усіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ. Також він пропонує нардепам визнати рішення Конституційного суду про неконституційність певних положень антикорупційного закону нікчемним. Тупицький заявив, що цей законопроєкт має ознаки конституційного перевороту.