МЗС Туреччини викликало повіреного у справах Франції через карикатуру на Ердогана

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МЗС Туреччини викликало повіреного у справах Франції через карикатуру на Ердогана

Recep Tayyip Erdoğan / Flickr

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало тимчасового повіреного у справах Франції через карикатуру у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo на президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Про це повідомляють CNN Turk та газета Hurriyet.

Відомство рішуче засудило публікацію та передало свою позицію представнику Франції.

ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела пишуть, що у МЗС Туреччини очікують, що французька влада вживатиме необхідних політичних та юридичних заходів щодо карикатури, яка «виходить за рамки свободи висловлення думки».

Нагадаємо, напередодні Charlie Hebdo помістило на обкладинку карикатуру на Ердогана. Турецький лідер зображений у спідній білизні, сидячи в кріслі. Він тримає у правій руці банку з напоєм, а лівою високо задирає одяг служниці в хіджабі, практично оголюючи її. Жінка при цьому тримає в руках тацю з повними чарками. Заголовок над картинкою звучить так: «Ердоган. У приватному житті він дуже грайливий».

Після виходу номера журналу Ердоган подав до прокуратури позов проти керівництва видання. Пізніше прокуратура Туреччини почала розслідування щодо посадових осіб журналу за трьома статтями за образу президента.

  • 17 жовтня під Парижем 18-річний ісламіст обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Поліція застрелила хлопця і заарештувала членів його сімʼї. Пізніше в Парижі напали на двох мусульманок — вони отримали ножові поранення.
  • Після вбивства президент Франції Макрон виступив із промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» у країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі насамперед політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на сферу освіти та створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати у країні «освічений іслам», без іноземного впливу.
  • Низка мусульманських країн розкритикувала Макрона, а Ердоган двічі порадив йому «перевірити психіку» та закликав турків бойкотувати французькі бренди і товари.
  • Через вислови Макрона у мусульманських країнах тривають протести проти нього. 27 жовтня в Лівії, Палестині, Ємені, Сирії, Бангладеш, Пакистані, Іраку та низці інших країн мусульманського світу пройшли акції проти політики Франції — демонстранти палили прапори країни та фотографії Макрона.