Президент Туреччини Ердоган подав заяву до прокуратури на журнал Charlie Hebdo

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Президент Туреччини Ердоган подав заяву до прокуратури на журнал Charlie Hebdo

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Ердоган подав до прокуратури заяву проти французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo. Про це повідомляє турецький телеканал TRT.

Напередодні видання помістило на обкладинку карикатуру на Ердогана. Турецький лідер зображений у спідній білизні, сидячи в кріслі. Він тримає у правій руці банку з напоєм, а лівою високо задирає одяг служниці в хіджабі, практично оголюючи її. Жінка при цьому тримає в руках тацю з повними чарками. Заголовок над картинкою звучить так: «Ердоган. У приватному житті він дуже грайливий».

Позов до прокуратури Анкари проти керівництва журналу подав від імені Ердогана його адвокат Хюсейн Айдин. У заяві йдеться, що публікація журналу не відповідає визнаним моральним і етичним принципам журналістики, поняттю «свобода слова», а також зачіпає честь і гідність турецького лідера.

Пізніше прокуратура Туреччини почала розслідування щодо посадових осіб журналу за трьома статтями за образу президента.

Водночас, як повідомляє The Guardian, у мусульманських країнах тривають протести проти президента Франції Емманюеля Макрона через його вислови щодо ісламу. 27 жовтня в Лівії, Палестині, Ємені, Сирії, Бангладеш, Пакистані, Іраку та низці інших країн мусульманського світу пройшли акції проти політики Франції — демонстранти палили прапори країни та фотографії Макрона.

Вислови президента Франції призвели до закликів бойкотувати французьку продукцію і попередження про небезпеку для громадян Франції в державах, більшість населення яких складають мусульмани.

Що сказав Макрон?

Після вбивства вчителя у передмісті Парижу президент Франції Макрон виступив із промовою про боротьбу з «ісламським сепаратизмом» у країні. Він пояснив, що під «сепаратизмом» має на увазі насамперед політичний ісламізм, якому потрібно давати відсіч у школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також у мечетях. Серед іншого Макрон запропонував звернути особливу увагу на сферу освіти та створити разом із Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати у країні «освічений іслам», без іноземного впливу.