У НАБУ заявили, що через рішення КСУ доведеться закрити 110 справ проти посадовців, які вказали неправдиві дані в деклараціях

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У НАБУ назвали рішення Конституційного суду, яким він скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, «політичним». У такий спосіб суд «захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування вивчають у межах кримінальних проваджень». Про це йдеться в заяві НАБУ.

У відомстві наголошують, що станом на 27 жовтня НАБУ вело 110 кримінальних проваджень, у межах яких досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до декларацій. Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті, а посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності.

У НАБУ додають, що через рішення КСУ «ніхто не контролюватиме і не матиме права» запитувати про статки суддів і джерела їхнього походження та притягати їх до відповідальності за відповідні порушення.

«Рішення не витримує жодної критики — ані з етичної, ані з правової точки зору. [...] Висновки КСУ про нібито порушення незалежності суддів за нинішнього законодавства про запобігання корупції є безпідставними», — підкреслили у відомстві.