У США поліція застрелила афроамериканця із загостренням психічної хвороби. Це спричинило нову хвилю насильницьких протестів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Філадельфії поліцейські застрелили темношкірого чоловіка, який страждав на біполярну хворобу. 27-річний Волтер Воллес під час загострення хвороби вибіг на вулицю з ножем, і копи розстріляли його після того, як він відмовився скласти зброю.

Унаслідок трагедії, яка сталася в понеділок, у місті протягом двох днів тривали насильницькі протести, повідомляє CNN.

Перехожі та батьки просили Воллеса, який ходив коло припаркованих машин, викинути ніж. Двоє копів, побачивши зброю, розстріляли його, потім поклали до своєї машини та відвезли в лікарню, де той помер.

УВАГА: Відео містить сцену насильства.

Батьки загиблого розповіли, що попередили поліцію про психічний розлад у Воллеса. За їхніми словами, копи могли б зв’язатися з начальством, щоб владнати ситуацію без застосування зброї. Зазначається, що копи не мали при собі електрошокерів чи інших нелетальних спецзасобів.

Родина Воллеса попросила демонстрантів Black Lives Matter вшанувати пам’ять загиблого й утриматися від насильницьких дій.

«Усім слід поважати нашу родину та молитися за нас. Припиніть. Мародерство — це спосіб мислення, воно не поверне мого сина. Цього не станеться, воно лише загостртть ситуацію і зробить гірше, а не краще», — сказав батько загиблого.

Увечері того ж дня в місті сталися сутички між демонстрантами та поліцією, які призвели до близько сотні арештів і поранень копів. Одного з правоохоронців збили пікапом, кілька поліцейських автівок зруйнували.

Наступного дня у Філадельфії пройшли мирні мітинги, на яких вигукували ім’я Воллеса. Проте вони швидко радикалізувалися, коли демонстранти перестріли поліцейських — у них полетіло каміння та пляшки, а один з протестувальників вибіг до правоохоронців із сокирою. Невдовзі копи відступили.

Через загострення ситуації, насильство і мародерство на вулицях поліцейське управління міста наказало мешканцям сидіти вдома. За їхніми даними, близько тисячі людей розграбували крамниці мережі Foot Locker і Walmart.

Унаслідок нових протестів у місті розгорнули сили Національної гвардії США. Того ж дня місцевий окружний прокурор заявив про початок розслідування вбивства Воллеса.